empata.hu

Elérhetőségek

+36-30/506-5371
empata@gmail.com

Bejelentkezés

Tapasztalatom szerint az emberi énekhang, a ritmikus csörgőzés, dobolás nagyon sokszor képes megváltozott tudatállapotot előidézni és képes bizonyos blokkok, a tudattalanban lévő traumák tudatosítására és feloldására. Az általam vezetett sámándobos meditáció egy önismereti munka a dob segítségével.A foglalkozás elején, egymás köszöntése után, egy kis bevezetőt követően bizonyos testtartásokon keresztül meghívunk energiákat. A dobos rész első felében arra kérem az általában fekvő vagy ülő résztvevőket, hogy lazuljanak el, vegyék mélyen, de nyugodtan a levegőt és gondoljanak egy olyan helyre, ahol jártak már. Ahonnan letekintve nem lehetett látni valaminek az alját, pl. egy mély kút, egy szakadék, egy pincelépcsőnek az alja – lehet ez bármi. Ha nincs ilyen konkrét élmény, akkor lehet kitalált is a helyszín.

 


A kérés az, hogy az első dobütésre a résztvevő gondolatban ugorjon bele ebbe a mélységbe, hagyja önmagát zuhanni és hagyja, hogy magával ragadja a dob ritmusa. Nagyon sokan vizuális élményekről számolnak be az első szakasz végeztével. Az élményekről megosztó kört tartunk, ahol a résztvevők nem kötelezően, hanem lehetőségszerűen elmondhatják élményeiket, feltehetik kérdéseiket. Természetesen az is teljesen rendben van, ha valakinek nincsenek vizuális élményei. Lehet ő olyan típus, akinek testi érzések vagy esetleg a dobon, a csörgőn és énekhangon kívül egyéb hangok is megjelennek. Mind az esetleges vizuális élmények, mind az átélt érzések, testi érzetek nagyon intenzívek lehetnek. A megosztó kör végén rövid szünet következik, majd a dobos rész második felében mozgásos meditációt tartunk. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló hely nagyságától, jellegétől és természetesen a résztvevők számától függően el lehet mozdulni az álló helyzetből, vagy ha erre nincs lehetőség, álló helyzetben a test többi részének mozgására teret hagyunk. A mozgás lényege, hogy ez csukott szemmel történik, befele figyelve a test impulzusaira. Ilyenkor általában egy közösen megbeszélt energiával dolgozunk. Ezt hívjuk meg mind kívülről, mind önmagunkban. A dobolás befejeztével ezt a részt is megosztó kör zárja, ahol a résztvevők elmondhatják élményeiket, feltehetik kérdéseiket. Egy-egy alkalom a résztvevők létszámától függően másfél-két óra. A megszólaló hangszerek a dob, csörgők, tilinkó, esetleg doromb valamint torokhangú, szöveg nélküli ének. A szöveg nélküli dallaméneklés elősegíti az intellektus, a gondolkodás kizárását.

A dobolások alatt sokszor megéljük a közösség-élményt, az Egység-élményt, az új résztvevőket is megérinti az ősiség, és sokan könnyebben képesek ezen a módon ellazulni és meditálni, mint a hagyományosan ismert módokon. Nagyon sok ember itt találkozik az erőállatával, sokszor úgy, hogy az adott állatként éli meg magát, esetleg repül, úszik, fut vagy éppen egy barlangban fekszik. Előfordul, hogy az emberi lélek szimbólumokkal üzen, akár színeken, szagokon, testi érzeteken keresztül. Nincs két egyforma átélés, mint ahogyan nincs két egyforma ember sem, és még ugyanaz az ember is minden alkalommal mást és mást él meg. Sokszor útmutatást kap a résztvevő a szellemvilágból az adott élethelyzetéhez kapcsolódóan.