empata.hu

Elérhetőségek

+36-30/506-5371
empata@gmail.com

Bejelentkezés

A lélek topografikus modellje (Freud)
Közismert a leírás, amely szerint a léleknek két tartománya van.
Az egyik a tudatos élményeket tartalmazza, azokat a gondolatokat, érzéseket, viselkedéseket, amelyeknek az adott pillanatban tudatában vagyunk. A másik lélekrészben olyan emlékek vannak, amelyek aktuálisan kívül esnek a tudatosságon, de könnyen a tudatba hívhatók.


Bert Hellingert sokan a Családfelállítás atyjaként ismerik.
Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy Ő az elődök felfedezéseire és módszereire építő, sajátos, hatékony és kiforrott módszert hozott létre. Köszönet érte!

Szondi Lipót magyar származású pszichiáter (1893-1986) már a múlt század elején, a Sorsanalízis című művében utal az ősök kényszerítő erejére, a családi tudattalanra. 1937-ből származó definíciója szerint a sors nem más, mint a bennünk meglévő, ősöktől, vérrokonoktól származó választási kényszer – szerelemben, barátságban, foglalkozásban, betegségben és halálban. A választásainkban rejtett, öröklött biológiai tényezőket sejtett.
Általa megalkotott fogalom, a Családi tudattalan.

 

 

 

 


Hogyan működik a családfelállítás?
A problémák oka sokszor az, hogy tudattalanul átvesszük valamelyik nehéz sorsú ősünk fájdalmát, mert így akarjuk kiérdemelni a szeretetet, vagy így érezzük jogosnak a családhoz, csoporthoz való odatartozásunkat. Persze ez nem így működik. Ezek a fájdalmak, és az általuk okozott problémák azok, amikkel nem nagyon tudnak mit kezdeni az emberek. A családfelállításon viszont ezek a minták felismerhetőek és feloldhatók.
A Sorsmodellezés módszere rövid idő alatt hozza felszínre azokat a nagyon mély tudattalan tartalmakat, amik felismerése pszichoterápiával sokszor csak hosszú hónapok alatt sikerülne.
A családfelállítás során az egyéni és a családi tudattalanból jelennek meg kapcsolati minták. A családfelállítás a negatív kapcsolati minták érzelmi tölteteit oldja fel, változtatja meg a feloldó mondatok és a kialakult képek által. Hat a tudatosítás szintjén is, mivel lehetővé válik, hogy egy külső szemszögből lássunk rá a problémára, így felfedezhetjük az esetleg meglévő családi dinamikát.
Azzal, hogy megváltozik a kapcsolati minta, elindul a lélekben az átrendeződés folyamata. A régi minták feloldódnak, és lehetővé válik, hogy a kényszerválasztások és szenvedés helyett az egyén válasszon egy új saját utat.