empata.hu

Elérhetőségek

+36-30/506-5371
empata@gmail.com

Bejelentkezés

Hogyan működik a családfelállítás?
A problémák oka sokszor az, hogy tudattalanul átvesszük valamelyik nehéz sorsú ősünk fájdalmát, mert így akarjuk kiérdemelni a szeretetet, vagy így érezzük jogosnak a családhoz, csoporthoz való odatartozásunkat. Persze ez nem így működik. Ezek a fájdalmak, és az általuk okozott problémák azok, amikkel nem nagyon tudnak mit kezdeni az emberek. A családfelállításon viszont ezek a minták felismerhetőek és feloldhatók.
A Sorsmodellezés módszere rövid idő alatt hozza felszínre azokat a nagyon mély tudattalan tartalmakat, amik felismerése pszichoterápiával sokszor csak hosszú hónapok alatt sikerülne.
A családfelállítás során az egyéni és a családi tudattalanból jelennek meg kapcsolati minták. A családfelállítás a negatív kapcsolati minták érzelmi tölteteit oldja fel, változtatja meg a feloldó mondatok és a kialakult képek által. Hat a tudatosítás szintjén is, mivel lehetővé válik, hogy egy külső szemszögből lássunk rá a problémára, így felfedezhetjük az esetleg meglévő családi dinamikát.
Azzal, hogy megváltozik a kapcsolati minta, elindul a lélekben az átrendeződés folyamata. A régi minták feloldódnak, és lehetővé válik, hogy a kényszerválasztások és szenvedés helyett az egyén válasszon egy új saját utat.


Mi köze lehet egyéni sorsomnak a családtagjaimhoz?
Bert Hellinger felismerte, hogy a család nem csupán szűkebb vérségi köteléket jelent, hanem egy olyan rendszert, amelyben minden odatartozó hatással van a többiekre. Ebben a rendszerben helye kell, hogy legyen mindazoknak, akik a családban megfogantak – függetlenül attól, hogy megszülettek-e, meddig éltek, mit követtek el.
A családi rendszerben helye van azoknak is, akik valamilyen nagyobb sorsösszefonódás által kerültek oda (pl. nagy szerelem, bajtársi viszony, súlyos baleset vagy bármilyen tettes-áldozat történet). Ha ebből a rendszerből valaki kirekesztődik – talán mert elfelejtik, titkolják vagy kitagadják – a rend szerint jön egy utód, aki tudattalanul képviseli a kirekesztettet. Ebből adódóan az utód nem lesz képes a saját sorsát élni. Más családtagunk fájdalmas sorsát élve, vagy lélekben annak fájdalomára figyelve nem lehetünk boldogok.


Mi is az a Morfogenetikus mező?
A Családfelállítás során kialakul a „Mező”. Sheldrake vezette be a „morfogenetikus mező” kifejezést, ami annyit jelent, hogy létezik egy közvetítő csatorna, amely ismeretlen módon összeköttetést teremt és tartalmakat közvetíthet élő szervezetek között (sokszor nagy távolságokban, vagy eltérő időben is). Az információk titokzatos vándorúton járnak, és kölcsönhatásban állnak, kommunikálnak egymással.
A „szellemi mező” nemcsak tárolja a tudást, hanem tovább is adja. Ezek a mezők emlékeket hordoznak.
Szondi Lipót kifejezését használva, a családi tudattalan őrzi az ősök szokásait, hagyományait és szemléletmódját, és befolyásolja a jelenleg élők viselkedését, választásait, mégpedig mind tudatosan, mind tudattalanul.
A Sorsmodellezés lehetővé teszi a mező által hordozott információk megjelenítését.


Hogyan történik a családfelállítás?
A Sorsmodellezés általában 8-14 fős csoportban zajlik, a csoport tagjai legtöbbször nem ismerik egymást.  Egy rövid, néhány tudnivalót ismertető Bevezető után tartunk egy bemutatkozást, ahol csak egy keresztnevet kell mondani, és azt hogy ki milyen témát hozott. Körben ülünk egy teremben, és egyesével, egymás után kerülnek sorra a résztvevők. Amikor a Te állításodra kerül a sor, odaülsz mellém, és elmondod, mi a problémád, és mit szeretnél helyette. Röviden beszélünk a családodban történt eseményekről, amik kapcsolatban lehetnek a fennálló problémával (de az sem baj, ha nincs semmi információ a családi rendszerről).
Ezután a családfelállítás résztvevői közül kiválasztod azokat, akik megjelenítik a családod különböző tagjait és Téged. (Néha fogalmakkal is dolgozunk, ilyenkor például a problémádat, vagy a célod elérését akadályozó tényezőt jelenítjük meg). A kiválasztott szereplőket a terem különböző pontjaira vezeted, majd visszaülsz mellém. A szereplők elkezdenek mozogni a térben, és megjelenítik a családodban működő kapcsolati mintákat.
Az állításokban nagyon kevés a beszéd. A segítők csak a saját érzéseiket figyelik, a föllépő testi érzeteket valamint a többi megszemélyesítettel kapcsolatos érzelmeiket. Ez nem szerepjáték, a képviselők nem eljátszanak helyzeteket, hanem a térben a segítőkön keresztül megjelenik a családi tudattalan. Egy idő után megkérlek, hogy állj be annak a résztvevőnek a helyére, aki addig Téged jelenített meg. A negatív kapcsolati mintákat különféle mondatokkal oldjuk fel. Lehet, hogy megkérlek arra is, hogy hajolj meg valamely ősöd nehéz sorsa előtt. Ez kifejezi: tiszteletben tartod, elfogadod, és nem ítélkezek felette (elismered a HELYÉT!).
A Családfelállítás lehet „Nyitott”, mikor a segítők kiválasztásakor kimondod: kérlek, legyél a bátyám, stb. Kedvelem a „félig Fedett” állítást. Ekkor nem tudod Te sem, kit milyen szerepre választottál. Amíg a szereplők mozgása, érzelmei nem jelennek meg, amíg nem mutatják a családi dinamikát, sem Te, sem a segítők nem tudják, ki kit képvisel. E módszer előnye, semmiféle gondolat, vagy előfeltételezés nem befolyásolja az érzelmek megnyilvánulását. Amikor megjelent a problémád oka, feltárult a családi dinamika, kibontakozik a megoldás, már nincs akadálya a szerepek föltárásának, melyek az állítás végére önmagukat megmutatják. A „Fedett” állításnál, külön kérésre, a probléma jellegét tekintve a Csoportot megkérdezve, és együttműködését kérve lehetőség van a szerepeket, és magát a problémát is végig fedve kezelni.


Mikor segíthet az én problémámon is ez a módszer?
A Sorsmodellezés egyaránt sikerrel alkalmazható a karrier, a párkapcsolat és az egészség területén jelentkező problémáknál. Haladsz az utadon, de mégsem mennek úgy a dolgok, ahogy szeretnéd, vagy a tudatos szándékod ellenére is ismétlődő negatív élethelyzetekbe kerülsz. Vannak megmagyarázhatatlan indulataid, vagy félelmeid. Nem megy az élet, minden rosszul sikerül, látszólag megoldhatatlanok a problémák. A módszer mindebben segítségedre lehet. Mivel családfelállításra általában mindenki a legnagyobb fájdalmát hozza el, ezért a részvevők titoktartási kötelezettséget vállalnak.


Milyen változásra számíthatok az életemben a családfelállítás után?
A régi minták széthullása fájdalommal járhat, és egy ideig rosszabbul érezheted magad, mint korábban (de nem minden esetben jelentkezik ez a többnyire néhány hétig tartó kezdeti rosszabbodás). Viszont így megvan a lehetőséged rá, hogy új mintákat építs fel. Ha eljössz egy családfelállításra, az azt mutatja, hogy minden erőd és támogatásod megvan ahhoz, hogy végigmenj ezen az átrendeződési folyamaton. Egy vagy több családfelállítás és a saját belső munkád eredményeként pedig egyszer csak azt veheted észre, megoldódott a problémád.


Hány családfelállításra van szükség a problémám megoldódáshoz?
Teljesen változó, függ a probléma súlyosságától, és a hozzá kapcsolódó fájdalom nagyságától.  Egyetlen állítás is elegendő lehet. Sokszor előfordul viszont, többre is szükség van, mert egy problémának lehet több gyökere is. Ami biztos, az az, hogy már egy családfelállítás is elindít benned egy folyamatot.
Minél konkrétabb a problémád, amit hozol, és minél pontosabban meghatározod a célt, amit szeretnél elérni az életedben, annál hamarabb következik be a változás. Sokszor olyan megoldás születik, amire nem is gondoltál volna, képes leszel tejesen máshogy reagálni a helyzetekre, és adott életterületen elérhetők lesznek a céljaid.


Én is megjelenítem majd mások családtagjait? Képes vagyok erre?
Igen, könnyen lehet, hogy mások majd éppen Téged kérned fel arra, hogy jelenítsd meg valamelyik családtagjukat. Ettől egyáltalán nem kell tartanod, nincs szó sem hipnózisról, sem transzállapotról. Végig önmagad tudatában leszel, és tudod, hogy ’játszod’ ezt a szerepet. Egyszerűen csak érzed majd, valakinek nem szívesen nézel a szemébe, vagy valakihez szívesen mennél közelebb, vagy épp távolabb a térben. Kevés kivételtől eltekintve mindenki képes erre. Az okozhat gondot, ha túl akarod ’játszani’, vagy túl sokat beszélsz. Visszajelzésnél csakis a testi érzeteidre, és a megjelenő másikkal kapcsolatos érzéseidre lesz szükség. Másnak nincs jelentősége.


Nincsenek családi történeteim, és nincsenek emlékeim a gyerekkoromból. Így is részt vehetek a csoporton?
Igen, ebben az esetben elvont fogalmakkal dolgozunk. Például megjelenítjük a célodat, és az azt akadályozó tényezőt.


Milyen gyakran mehetek családfelállításra?
Legfeljebb egyszer egy hónapban, és egyszerre egy problémával lehet foglalkozni.


Tehetek valamit azért én is, hogy az 'állítás' pozitív változásokat hozzon az életembe?
A családfelállítás mindenképp beindít egy lelki folyamatot. Amit Te megtehetsz, az az, hogy ha fellép Nálad a kezdeti rosszabbodás, akkor átérzed és elfogadod a megjelenő fájdalmat, beleengeded magad. Így sokkal hamarabb tud gyógyulni a lélek.
Mindenáron meg akarunk szabadulni a fájdalomtól, de minél jobban küzdünk ellene, annál inkább hatással lesz az életünkre. Ha szeretnéd megoldani a problémádat, akkor át kell élned a fájdalmat.
A csoporton veled történteket igyekezz megőrizni magadnak, mert a sok beszéddel (amikor megosztod) sokszor elvész az energia, és a folyamat elkezd a lélek helyett az agyban zajlani és leáll.


Hogyan készüljek fel a családfelállításra?
Semmiféle előkészületre nincs szükség. Egy problémát kell hoznod, és a célt, amit szeretnél elérni. Hasznos lehet gyűjteni a családi legendáriumból, kérdezni a még élő rokonokat, hogyan is volt régen a nagyszülőkkel, dédszülőkkel. Volt-e valamilyen tragikus esemény, háborús történet, baleset, amit megőrzött az emlékezet?
Nem jelent gondot, ha semmilyen információ sem áll rendelkezésre, a módszer akkor is használható.


Miért jó, ha ’csak’ Segítő vagyok?
Képviselőként (segítőként) sosem véletlen, hogy mikor és milyen minták képviseletére kérnek fel. Mások állításban szerepelve, átélve sorsokat, érzéseket, helyzeteket tapasztalsz, amik előkészíthetik a saját témádat, vagy kapcsolódnak, segítenek a saját állítások során elindult lelki folyamatok feldolgozásában. Ezzel a saját állítások mellett tovább dolgozol a nehézségeket okozó családi mintáid feloldásán.


Akadályoz-e a munkában, ha materialista meggyőződésem miatt nem hiszek az ilyesfajta dolgokban?
A módszert nem a Hit működteti. A dolgok nem csak akkor működnek, ha ismerjük a mechanizmusukat. Az elektromos áram is működik, használjuk is nap mint nap, annak ellenére, hogy nem látjuk, és sokan nem is ismerik fizikai mélységekig a működését. Persze nehezebb a dolgunk, ha a módszerhez, vagy a csoportvezetőhöz nincs meg a bizalmad. De ha eljutottál egy Családállításra, nem lehet véletlen. A lelki szellemi folyamat elindul, de rajtad múlik, beengeded e a valódi változásokat. Az is előfordulhat, bizonyítékot keresel arra, neked ez a módszer sem segíthet. Ekkor nincs mit tenni.


Van-e olyan helyzet, amikor nem vehetek részt a családállításon?
Igen, van néhány olyan helyzet, amikor nem vehetsz részt a csoportmunkában:
Ha nálad valamilyen pszichiátriai betegség áll fenn, ilyen típusú gyógyszeres kezelés alatt állsz. Pszichológushoz jársz kezelésre, a tudta és beleegyezése nélkül nem vehetsz részt. Alkohol, vagy drog befolyása alatt állsz.
Részemről kizáró ok az ismert várandóság is. Tudom, néhol beengedik az állapotos kismamákat is a csoportokba. Mivel nem tudjuk pontosan, hogy a módszer milyen hatással lehet a magzatra, ezért én biztonságosabbnak érzem, ha ebben az időszakban a mama más módszerekkel dolgozik magán.